måndag 22 september 2014

Internationella Alzheimermånaden

Internationella Alzheimermånaden

Drottningholms Slottsteater hade upplåtit sina fantastiska lokaler när Internationella Alzheimerdagen uppmärksammades på söndagen. Kön var lång och intresset stort för manifestationen, som sätter fokus på vår tids folksjukdom.
_YN_2580 _YN_2631
Skådespelaren Figge Norling, som själv har en alzheimersjuk pappa, ledde det en timme långa programmet på ett mycket personligt vis. Dilan Uhan läste en gripande text om hur hans liv påverkas av att ha en ung alzheimersjuk mamma. Miia Kivipelto, professor i geriatrik, delade med sig av hoppfulla forskningsrön – att lära nytt och delta i aktiviteter som på en och samma gång är fysiska, mentala och sociala kan förebygga alzheimer och fördröja insjuknande i den dödliga sjukdomen.
_YN_2720 _YN_2745
Wilhelmina Hoffman, föreståndare på Silviahemmet, redogjorde för den positiva utvecklingen – att allt fler yrkesgrupper inom alzheimer- och demensvården genom Silviahemmets försorg får specialistkompetens och deltar i arbetet för ett mer demensvänligt samhälle.
_YN_2772
_YN_2831
_YN_2858
Efter programmet tågade en stor del av publiken vidare till Silviahemmet.På plats fanns många utställare, bland andra Katrin Lindholm och Gudrun Strandberg som arrangerar anhörigläger för barn och ungdomar i Dalarna. Petra Hoff hade med sig terapihunden Zawa som arbetar på demensboenden i Stockholms innerstad.
– Varje dag sker mirakel med Zawa. Demenssjuka som annars inte säger ett ord öppnar upp och börjar skratta. Zawa väcker upp något och blir vägen in till samtal.

Inga kommentarer: